pædagogiske tilgang

Tryghed, Trivsel & Faglig Udvikling

Vores pædagogiske tilgang – Trygge læringsmiljøer, trivsel og faglig udvikling

På Grimstrup friskole er vores grundlæggende overbevisning, at trygge læringsmiljøer er nøglen til at frigøre børns naturlige nysgerrighed for læring og udvikling. Vi prioriterer de fundamentale forudsætninger for læring højt i vores daglige praksis, så alle børn får de bedste muligheder for læring og personlig udvikling.

Følelsesmæssig tryghed

Trygge børn lærer bedst. På Grimstrup Friskole anerkender vi, at læring ikke kun afhænger af intellektuelle ressourcer, men i høj grad også af følelsesmæssig stabilitet. Et barns følelsesmæssige tilstand har en direkte indvirkning på hjernens evne til at opfange, bearbejde og lagre information. Derfor arbejder vi målrettet på at skabe trygge og støttende miljøer, der mindsker angst og usikkerhed, og skaber de bedste rammer for både læring og trivsel. 

Trivsel starter i det sociale fællesskab

Trivsel opstår i et socialt fællesskab, hvor stærke relationer giver barnet mulighed for at være sig selv og udvikle sig uden frygt for udstillelse eller udelukkelse. Det er i sådanne positive miljøer, at børn tør tage udfordringer op og afprøve deres egne grænser. På Grimstrup Friskole lægger vi stor vægt på at fremme stærke, fleksible sociale relationer, både på tværs af alder og mellem børn og voksne. Vi ved, at trygge relationer til de voksne er én af de vigtigste faktorer for læring – de giver børnene modet til at tage risici i deres læringsproces og udvikle sig i et trygt rum.

Optimale læringsmiljøer

På Grimstrup friskole arbejder vi målrettet ud fra den nyeste viden om, hvad der skaber de bedste læringsmiljøer. Vi fokuserer på at skabe fleksible og tilpassede rammer, der giver det enkelte barn de bedste muligheder for at udvikle sig fagligt og socialt. 

Som en Friskole har vi netop mulighed for, at tilrettelægge undervisningen på en anden måde end det vi kender fra folkeskolen. Vores pædagogiske tilgang er derfor centreret om holdundervisning på tværs af årgange. Det muliggør at vi kan praktisere differentieret undervisning hvor vi tilpasser læringen til den enkelte elevs behov og potentiale og dermed sikre optimale faglige resultater. 

Samtidigt skal det sikre, at alle børn er en del af et fællesskab hvori de har legekammerater på tværs af alder og køn. Dannelsen af venskaber bør ikke forceres af hvilken årgang man tilhører. Vi mener, at interesser, personlighed og følelsen af fællesskab bør skabe basis for dannelsen af stærke relationer i både leg og læring. 

Det klare mål med skolen er, at vores elever er i trivsel og lærer at mestre de faglige mål.

01

Bevægelige læringsmiljøer

Fysisk aktivitet er ikke kun sundt for kroppen, men også for hjernen. Bevægelse stimulerer områder af hjernen, der er essentielle for opmærksomhed, hukommelse og problemløsning. På Grimstrup Friskole anerkender vi, at bevægelse er en grundlæggende forudsætning for både fysisk, kognitiv, og social trivsel – og vi ved at det har en direkte positiv effekt på faglige præstationer. Bevægelse spiller også en væsentlig rolle ift. at reducere stress og forbedre den generelle trivsel. Derfor er fysisk aktivitet en fast og integreret del af vores dagligdag. 

På Grimstrup Friskole vægter vi bevægelse og udendørs aktiviteter højt. Vi inddrager naturen aktivt i undervisningen som et inspirerende og sundt læringsmiljø. Gennem daglig bevægelse, udendørs læring og fysisk aktivitet sikrer vi, at eleverne trives både fysisk og mentalt. At være ude i naturen styrker ikke blot børnenes koncentration og kreativitet, men skaber også en dybere forståelse for miljøet og dets betydning for vores liv.

02

Differentieret undervisning

Børn er forskellige, og deres læringsbehov varierer. Derfor tilpasser vi undervisningen, så den tager højde for både læringsstile, tempo og niveau. På Grimstrup Friskole tror vi på, at hver elev skal mødes, hvor de er – og udfordres lige over deres nuværende niveau. Vi arbejder ud fra teorien om ”zonen for nærmeste udvikling”, hvor læring er mest effektiv, når barnet får støtte til at rykke sig lidt ud over deres komfortzone. Desuden er vi stærkt engagerede i aldersintegreret undervisning, som fremmer samarbejde og læring på tværs af alderstrin.

03

Læring i mindre grupper

På Grimstrup Friskole prioriterer vi at organisere undervisningen i mindre grupper, da forskning viser, at læring i små grupper har en markant større effekt på læring. I små grupper får eleverne mulighed for at støtte og lære af hinanden på en måde, der fremmer både faglige og sociale færdigheder. Samarbejdslæring styrker ikke kun den faglige udvikling, men skaber også et miljø, hvor børnene lærer at kommunikere, samarbejde og tage ansvar for deres egen og andres læring. 

Teknologiforståelse og digital dannelse

Teknologi er et naturligt redskab i vores undervisning og bruges til at understøtte elevernes læring og kreativitet. Vi integrerer også digitale værktøjer på en måde, der fremmer kritisk tænkning og forbereder eleverne til en fremtid, hvor digitale kompetencer er afgørende. Samtidig lægger vi vægt på digital dannelse, så eleverne lærer at navigere ansvarligt, sikkert og etisk i en digital verden.

Overgang til videre uddannelse

Vi forbereder eleverne på overgangen til videre uddannelse og livets næste faser. Gennem vejledning, kompetenceudvikling og fokus på selvstændighed sikrer vi, at vores elever er klar til at træffe kvalificerede valg om deres fremtid. Samtidig står Grimstrup Friskole på mål med læringsmålene fra folkeskolen, så eleverne opnår de nødvendige kompetencer og viden, der kræves for at kunne fortsætte deres uddannelsesrejse uden hindringer.